Artikler & Videoer hund

Hundeforedrag med fokus i hundens forskellige faser.

Tirsdag d.17.01 2023 kl.17.30 vil jeg, dyreadfærdsspecialist Charlotte Toft holde et foredrag  på Anicura Frederiksværk dyrehospital. Adressen er Hermannsgade 16, 3300 Frederiksværk.

Foredraget er mest henvendt til nye hundeejere, men alle hundeelskere er velkomne.

Emnerne på foredraget er:

Hvalpe mellem 8 til 12 uger (socialiseringsfasen).

Hvalpe mellem 3 til 4 måneder (miljøtilvænning).

Unghunde mellem 7 måneder til ca. 10 måneder (kønsmodning og forskellige udfordringer i denne alder, som selektiv hørelse, ukoncentration, tævens første løbetid, falsk drægtighed og ustabil mental periode. Kort sagt pubertetshunden.)

Unghunde mellem 10 måneder til 1½ år. Næsten det samme som ovenstående, dog er tæven enten mellem første og anden løbetid eller har allerede haft 2 løbetider. Ofte er tæven især ustabil mellem første og anden løbetid.

Voksen hund mellem 2 års alderen til og med 3 års alderen.

Jeg fortæller om, hvilken træning, der skal trænes i de forskellige faser og hvad hundeejeren skal være særligt opmærksom på.

Jeg fortæller samtidigt, hvor vigtigt lederskabet er overfor hunden og hvordan du opnår det som hundeejer igennem gensidig respekt og tillid, som giver tryghed og kærlighed.

Dernæst vil det selvfølgelig være muligt at tilmelde sig mine hold og/eller eneundervisning.

Mit vinterhold for hvalpe og unghunde begynder lørdag d.28.01 til og med 04.03 i alt 6 gange med efterfølgende forårshold på 10 gange, lørdage og tirsdage. Træningen er i Melby.

Jeg skal bruge min. en hvalp (8 uger til 7 mdr.), min. en unghund (7 mdr. til 2 år), som jeg kan demonstrere med.

 Der kan højst være 4 hunde med, så først til mølleprincippet gælder.

Tilmelding som tilskuer eller med hund sker på tlf. 40255413 eller mail charlottetoft.dyre@gmail.com senest søndag d. 15.01.

Prisen på foredraget er 100,00 pr person og der kan højst være 2 personer pr. hund.

Charlotte træner din hund for dig

Har du en travl hverdag og kunne du tænke dig at forkæle dig og din hund, så tilbyder Charlotte, som noget nyt at være jeres personlige træner. Charlotte træner din hund i alle hverdage kører jeg ud, henter din hund og træner din hund en times tid. Du kan selv bestemme, hvor mange timer om ugen, du og din hund har brug for.

Charlotte træner din hund

Hvad kan du opnå?

At få en venlig og velopdragen hund, du kan have med overalt.

Du kan med god samvittighed tage afsted på arbejde, skole eller noget andet. Du kommer hjem til en hund, der er mentalt og fysisk mættet.

Hvad får du?

Det vil primært være lederskabsøvelser (øjenkontakt og ja/nej), almen lydighed, såsom indkald, gå pænt i snor, sit, dæk, stå, rulle, være sammen med andre hunde og lave flere forskellige næseprøver (nosework), balanceøvelser, evt. apportering, hvis din hund, kan det i forvejen.

Du kan herinde se en masse videoer, primært med min hund Aslan, fra han var 8 uger. Mange af de øvelser, vil jeg netop træne med din hund. Du skal blot fortælle mig, hvad du ønsker og hvor din hund er i udvikling og alder, så lægger vi sammen en plan for træningsforløbet.

For hvem?

Dette tilbud gælder ikke for hunde, der er for aggressive eller andre større adfærdsproblemer. Der vil jeg anbefale dig at vi i stedet laver en egentlig problemhund konsultation.

Nu da du har læst om hvad, hvordan og hvorfor:

Er du i tvivl om dette er for dig og din hund? Kontakt mig her

Hunden løs kontra i snor

Denne artikel kunne ligeså godt foregå alle andre steder i landet. Jeg har skrevet dette, som udgangspunkt i mit og Aslans nærmiljø.

Hunden løs er en vidunderlig ting at kunne tilbyde sin bedste ven

Kære alle i Liseleje og omegn, der har hunden løs eller i snor.

At kunne have hunden løs burde vel være en naturlig ting eller? Efter den nye hundelov, skal du som hundeejer have 100 % kontrol over din hund. Det er dog en illusion. Der er intet i denne verden, der er 100 % og da slet ikke, når vi snakker om levende væsner.

Jeg så endnu et opslag på FB, hvor tonen ikke var særlig pæn omkring hunde.

Jeg er dyreadfærdsspecialist og har været det siden 2001 og tonen blandt hundefolk er bestemt blevet meget værre især efter de sociale mediers indtog og den nye hundelov. Jeg har kurser i almindelig lydighed og hvorfor dog det? Jo, udgangspunktet er selvfølgelig lydighed.  Træningen begynder allerede fra hunden kommer hjem i sit nye hjem som 8 uger og et mål er naturligvis at have hunden løs.

Træningen er vigtig i forhold til at hunden kan gebærde sig ude i det offentlige rum, men hunden skal  jo først lige lære det. Hunden har op til 2 årsalderen forskellige grænseafprøvende og psykiske ustabile perioder, pga. de hormonelle forandringer.  Vil hunden være 100 % lydig her? Det klarer svar er ”nej”. Så hunden lever ikke op til hundeloven.

Vi er så privilegeret at have en hundeskov her i Liseleje, hvor hundene må være løse og her er det vigtigt at træne indkald, da det er det, der gør det acceptabelt for alle. Men det er en hundeskov, så her er det jo netop også meningen at hundene, skal kunne hilse på hinanden. Så hunde, der går i snor af forskellige årsager, bør netop ikke gå her. (Løbetidstæver, hunde der er for aggressive/angste overfor andre hunde, hunde der stikker af etc.).

Hvorfor er det vigtigt at hundene, kan løbe løst?

For netop at få nogle sunde hunde er det vigtigt at vores hunde både stimuleres mentalt og fysisk.  Når hunden er løs, får den lov til at snuse i jorden  (læse avisen), lege med  og hilse på andre hunde. Hvis ikke vores hunde får lov til det, så får de netop adfærdsproblemer. En hund er ikke skabt til altid at skulle gå i snor. Den har brug for fysisk og mental udfoldelse.

Forestil jer at vores børn ikke måtte være frie og lege med andre børn. Hvordan ville i have det med det? Nej, vel? Ikke til at se for sig. Men det er faktisk det vi byder hunden, hvis ikke de kan være frie. En anden ting er at hunde, der altid går i snor, udvikler angst overfor andre hunde, da de aldrig får lov at være sammen med andre hunde, men kun se dem på afstand. Det bliver gjort til noget farligt! Hunden er fra naturens  side meget nysgerrig.

Hvorfor hopper hundene op ad os? Fordi de vil slikke os i mundvigen, som er deres form for hilseritual. Det stammer fra hundens forfader, nemlig ulven.  Hunde er sociale dyr, ligesom os mennesker.

Hvad med børn?

Et barn der skal hentes fra børnehaven, vuggestuen, skolen eller en børnefødselsdag, kommer de altid når vi kalder på dem og skal hjem? Nej. Er der 100 % kontrol på vores børn? Nej.

Opfører vores teenagerbarn sig altid, som vi vil have det omend vi har opdraget dem så godt vi kan? Nej.

Er det en del af udviklingen hos både hund og barn? Ja.

Til sidst kunne jeg godt tænke mig at slå et slag for 2 ord, der nærmest er gået i glemmebogen. Gad vide om de overhovedet findes mere i den Danske Ordbog?  J Nemlig ”hensynstagen” og ”tolerance”. Vi skal alle have lov at være her, så giv plads til menneskelighed, hvad det nu indebærer af fejl og mangler.

Lad os nu prøve at leve sammen på godt og ondt.

Jeg oplever desværre til stadighed at folk med hunde, bliver mere og mere angste og aggressive overfor andre, dette kopierer vores hunde, så de også bliver usikre.

Kom til hundetræning og lær noget om hvordan hunden fungerer og hvordan du kan få ”styr” på din hund hen ad vejen.

Jeg tilbyder også at du uden hund eller du snart skal have hund, kan komme og være tilskuer og se hvordan vi træner og få en forståelse, for de dyr vi i virkeligheden elsker og som vi kalder menneskets bedste ven. Er vi nu også hundens bedste ven?

Tænk over det, før du drager forhastede konklusioner.

P.S.

Jeg har selv en pragtfuld søn på 24 år, men har han altid gjort, hvad jeg sagde? Nej, kun næsten ;-).

Næste artikel handler om børn og hunde sammen.

Aslan-kavalkade 9 mdr.

Aslan-kavalkade 64. 9 mdr. og flyball.

En af de øvelser vi har med på agilitybanen er Flyball. Dette redskab kan med fordel indlæres med kliktræning og derfor også med trinvis indlæring/shaping. Dvs. små trin i den rigtige retning. Du kan f.eks. have lært din hund at give pote. Du kan putte din hånd hen over rampen hunden skal træde på, med det samme håndsignal som du plejer at bruge, når hunden skal give pote. Kombiner gerne tingene eller brug klikkeren, som jeg forklarer mere om på videoen.

Ser her hvordan jeg træner Aslan til at blive bedre og bedre på de næste 3 videoer.

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/1924624444258148/

 

Aslan-kavalkade 65. 9 mdr. Endnu en flyball.

Aslan bliver bedre og bedre til Flyball, som du kan se her i anden del af Flyball-trilogien.

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/330317074437312/

 

Aslan-kavalkade 66. 9 mdr. Flyball 3A.

Sidste Flyball træning med Aslan for nu i trilogien. Se de 2 forgående videoer.

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/273459716644045/

 

Aslan-kavalkade 67. 9 mdr. Longe og gå pænt.

Gå pænt-øvelsen er rart for begge parter. Ingen trækker i hinanden. Det er også til stor hjælp, når hundene skal lære lineføring.
Jeg er ikke tilhænger af flexlinen.
For det første skal man gå med en klods i hånden.
For det andet trækker hunden i den.
For det tredje kan man ikke ligge den på jorden.
For det fjerde. Det ryk man kan få i skulderen og hunden med er ikke særligt rart.
For det femte. Du kan ikke binde din hund fast til noget med en flexline.
Forestil dig din hund bliver forskrækket eller løber efter et eller andet og din hund, så får klodsen i hovedet eller andre steder.
Hav hellere en lang hundesnor, som kan justeres i forskellige længder.
Det er også meget rarere, når du også har godbidder med til hunden.
Hvordan du lærer din hund at gå pænt, træner vi også på banen og andre steder.
Jeg tilbyder gåture med træning forskellige steder omkring Melby og omegn.

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/254316151915375/

 

68. Aslan-kavalkade 9 mdr. bader i kar

Alle hunde er individualister og kan finde på sære ting.
Aslan synes f.eks. det er sjovt at putte sit hoved ned under vandet og kører rundt med det. Det har vi grint af rigtig mange gange. Vi har overhovedet ikke trænet det f.eks. ved at kaste noget ned på bunden af karret.

Alle hunde finde på en særegen ting, så husk at jeres hunde er intelligente væsner, som kan tænke selvstændigt. Derfor skal de selvfølgelig stadig opdrages igennem træning, da de mentalt er som et 5 årig barn. Der findes 2 former for træning. Interaktionen med dig og de selvstændige øvelser. Begge ting er mentalt stimulerende, hvis vi træner dem korrekt.

Der bliver selvfølgelig sat fokus på disse ting i alle mine hundekurser. Se om der ikke skulle være noget for dig og din hund herunder.

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/205824920218163/

 

69. Aslan-kavalkade 9 mdr. og fodskammel

Fredag aften var jeg træt. Jeg glædede mig til at se en god film i fjersynet og jeg havde sat mig godt til rette i min gode lænestol med et lille stykke Toblerone. Filmen var lige begyndt. Aslan registrerede at jeg sad med noget spiseligt og da han har en glubende appetit, var han der straks ved min side. Jeg førte Tobleronestykket op til min mund og da det unægtelig minder om, når jeg fører en godbid op til min mund, så jeg kan få øjenkontakt med Aslan, så troede Aslan at det var til ham. Det var en af de dage, vi ikke havde fået trænet så meget, så min 9 mdr. hund var da stadig sprængfyldt med energi selvom kl. var omkring de 22.00. Jeg havde altså ført det her dejlige stykke chokolade op til min mund, men Aslan syntes ikke at jeg bare skulle sidde der og se film og spise chokolade, så han begyndte først at kigge et utal af gange til højre, men lige meget hjalp det. Han fik ikke opmærksomhed. Så prøvede han at kigge til venstre næsten ligeså mange gange, men der skete stadig ikke noget. Så lagde han sin pote op på min bløde og dejlige fodskammel, men stadig ingen reaktion fra mig. Så prøvede han med den anden pote, så begge, så stillede han sig op på skamlen med begge forben. Da det heller ikke hjalp, lagde han sig ned på skamlen med begge forben og hele overkroppen. Nu kunne jeg altså ikke koncentrerer mig med at se film længere, mens Aslan ihærdigt prøvede på at få min opmærksomhed, så jeg gav mig og hentede godbidder og clicker og så skulle der trænes.
Hvad kan man lære af det? Jo, en unghund er sprængfyldt af energi og hvis ikke hunden er mættet nok mentalt og fysisk, så risikerer man samme scenarie som jeg. Vores hunde er tænkende og følende væsner og nogle gange træner vores hunde os og ikke omvendt.
Det endte dog med en sjov time med Aslan, hvor han næsten fik konsumeret en hel taske godbidder og jeg greb chancen til at træne en yderst sjov øvelse med Aslan, som var ret underholdende. Ja, og filmen kan jeg jo altid se en anden gang.
I videoen herunder kan I se resultatet af mine ”hårde” anstrengelser sent fredag aften.

Få inspiration til at lave mange forskellige sjove øvelser f.eks. på mit weekendkursus kliktræning. Næste gang er i foråret 2019.

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/368067507287259/

70. Aslan-kavalkade 9 mdr. og fodskammel 2

Se forrige video samt teksten, som beskriver hvordan vi kom i gang med denne øvelse.

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/319698875531771/

 

 

 

Aslan-kavalkade. Stadig 8 mdr.

Aslan-kavalkade 55. Aslan 8 mdr. og Zorba

Miljøtilvænning:

Når du får en lille hvalp, så gør dig klart, hvad du tænker hunden skal vænne sig til i sit liv. For mig var det rigtig vigtigt at Aslan var med i stalden fra dag 1 af. Altså den dag jeg hentede ham hos opdrætter som 8 uger.

Det du tilvænner din hvalp fra starten af, gør det bare så meget nemmere senere hen i dit og hundens liv.

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/582416958846469/

Aslan-kavalkade 56. Aslan 8 mdr. og løber efter fårene. Grænseafprøvende perioder.

Pudsigt nok, talte jeg om miljøtilvænning på hvalpe i forrige video.

I denne video taler jeg om de grænseafprøvende perioder hos hunden og inspirationen til videoen, var netop at Aslan syntes, det var mægtig skægt at løbe efter fårne på hesteejendommen. der hvor min hest Zorba står.

Aslan var sådan set tilvænnet fårnene, såvel som hestene, men der kommer en tid, hvor det føles som om hunden har mistet sin hjerne. Det er de hormonelle forandringer, der sker. Det er vigtigt at kende til disse perioder, da det går over igen.

Det du har trænet dei hvalp til fra 8 ugers alderen kommer tifold igen. Hav is i maven og tålmodighed.

Skal du så bare se til at hunden udviser unoder, fordi alt foregående træning er “glemt”? Nej, selvfølgelig ikke. Der er en grund til at det hedder grænseafprøvende perioder. Fordi din hund søger grænser. Derfor er det vigtigt at sætte grænser, på den rigtige måde. Træn kort pr. seance men konsekvent. Slut med succes hver gang. Din hund kan alligevel ikke koncentrere sig så længe ad gangen.

Mangler du redskaber til hvordan du træner i denne periode, kan jeg hjælpe dig enten ved et hjemmebesøg eller på et unghundekursus eller begge dele. Der findes flere pakkeløsninger.

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/2289339084471303/

 

Aslan-kavalkade 57 A. Aslan 8 mdr. Jagter får 1

Se mere på videoen fra i går nummer 56.

Denne video fortsættes i næste video.

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/595356140883143/

 

Aslan-kavalkade 57B. Aslan 8 mdr. trænes ift. fårene 2.

Se de 2 foregående videoer.

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/561228484326970/

 

Aslan-kavalkade 58

Aslan og Aiko hygger sig sammen i leg.

Det kan se voldsomt ud, når teenage hanhunde leger sammen, men det er her vigtigt at se at de skiftes til at være over og under i hinanden. Kig på jeres hunde, når de leger sammen og registrer, hvilken mimik og kropssprog de bruger. Ofte er der også lyd på, som kan minde om knurren, men der findes også brummen og det er bare endnu en måde at “snakke” sammen på.
Betragt dem og lad dem have deres egen lille leg. Hvis de er nogenlunde jævnaldrende, kan en af dem finde på at sætte den anden på plads. Det er helt i orden at de opdrager på hinanden og den ene vil altid være stærkere end den anden. Når de har fundet ud af, hvor de er i hierakiet, bliver der ro på.
Vi kommer ofte til at blande os alt for meget i deres interaktion og så er der meget større sandsynlighed for at det går galt, da de faktisk ikke får lov til at kommunikere færdig.

Dermed ikke være sagt at vi aldrig skal blande os, som de forældre/ledere vi er. Det svarer til børnene, der leger sammen i børnehaven. Lad børnene lege selv og bland dig kun, hvis du kan se at det er ved at kulminere.
Leg er lærdom.
Vi lærer også rigtig meget af at se på vores hundes interaktion med andre hunde og bliver derfor også bedre til at kommunikere med dem.

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/321467075354452/

 

Aslan-kavalkade 59

Aslan 8 mdr.er blevet mere fortrolig med vandet. Det er en varm sommerdag, så rart at komme ud og køle sig lidt.

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/1848069695313187/

 

61. Aslan-kavalkade 8 mdr. Massage.

Gør dig selv og din hund den tjeneste dagligt at sætte dig ned sammen med din hund, gerne på dens tæppe og masser den. I vil begge komme til at elske det. I vores efterhånden meget stressende verden er det godt engang imellem at trække vejret dybt. Der er så mange fordele med massagen.
For det første løsgør det og giver bedre flow i kroppen.
For det andet virker det mentalt beroligende. Der udskilles endorfiner og oxytocin som begge er afslappende hormoner.
For det tredje giver det større større velvære og øger tilliden mellem dig og din hund.
For det fjerde bliver din hund fortrolig med berøring også når I skal til dyrlægen.
Se her i videoen et par trin af massagen med Aslan

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/2302435546699216/

 

Aslan-kavalkade 62. 8 mdr. på A og balance.
Toby vil også være med :-). Fotografen havde svært ved at holde Toby og filme samtidig, så det fik vi meget sjov ud af.

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/313070559288173/

 

Aslan-kavalkade 63. 8 mdr. træn med konsekvens, respekt og tillid.

Må du sætte grænser overfor din hund?
Og i givet fald, hvordan?

I videoen fortæller jeg mere om disse ovenstående begreber.

https://www.facebook.com/Dyrespecialisten/videos/1916509858398266/